Studiedag Montessorihuis
9 oktober 2019
Montessorihuis Sluitingsdagen 2020
20 november 2019

Dit is waarom je jouw kind naar Montessorihuis wilt brengen

Je kind naar de opvang brengen is best wel spannend, want je geeft de zorg helemaal over aan iemand anders. Bij Kinderopvang Het Montessorihuis weet je zeker dat je kleine in goede handen is én het ook nog razend naar zijn zin heeft. Hoe dat komt? Hierdoor!

Kinderopvang Het Montessorihuis is kleinschalig, waardoor de kinderen in alle rust zichzelf kunnen ontplooien. Melissa van Meegen, Hoofdbegeleidster van het Montessorihuis vertelt: ”Ze kunnen hier de aandacht krijgen die ze verdienen. We hebben een kleine verticale groep, jonge kinderen leren van de oudere kinderen. We vinden het ontzettend belangrijk dat een kind niet ondergesneeuwd raakt in een groep”

Vrijheid en Structuur
Misschien heb je het idee dat bij een opvang vanuit de Montessori denkwijze, waarbij vrijheid belangrijk is, alles mag en kan. Niks is minder waar. Het is vrijheid in gebondenheid. Melissa: “Wij vinden het belangrijk om kinderen een duidelijke structuur te bieden. De 3 R-en; rust, reinheid en regelmaat, komen bij ons zeker aan bod. Wij werken volgens een herkenbaar dagritme en structuur. De kinderen leren spelenderwijs rekening te houden met elkaar.

Eigen Temp
De begeleid(st)ers van Montessorihuis zorgen ervoor dat kinderen in hun eigen tempo kunnen leren. Wij kijken op een afstandje wat het kind aan het doen is, en zien dan waar een kind is in zijn of haar ontwikkeling. Hierop passen we de activiteiten aan. We stimuleren die ontwikkeling, we werken bijvoorbeeld niet met boxen, maar met een matras op de grond. Zo hebben de kinderen meer bewegingsvrijheid en kunnen in hun eigen tempo leren draaien, rollen en tijgeren.

Lekker zelfstandig
Een van de grote voordelen van de opvang bij het Montessorihuis is dat kinderen een doorgaande ontwikkelingslijn van 0 tot 12 kunnen volgen. “We bieden ook een buitenschoolse opvang (BSO), daardoor kunnen kinderen hier echt opgroeien. Het leuke is dat ook de kinderen van de BSO vaak komen buurten, zo zie je weer dat jong en oud van elkaar leren.

Een bekend motto van Montessori is “Help mij het zelf te doen”. Dat is ook precies wat de begeleiders bij het Montessorihuis doen. “We laten kinderen taakjes uit het dagelijks leven oppakken. Zo bevorderen we hun zelfstandigheid. Denk hierbij aan sinaasappels persen of met de appelsnijder stukjes appel maken. Maar ook zelf water schenken en zichzelf aankleden.”

Niet binnen blijven
Als het weer ook maar even mee zit dan gaan de kinderen naar buiten. “Lekker wandelen, naar het park of een speeltuin, of even een boodschap doen.” Montessorihuis zit in een multifunctioneel gebouw. Zo zit er een stadskeuken, is er een dagopvang voor ouderen, zit er een wijkcentrum en er wonen ook ouderen. “Wij hebben regelmatig contact met deze doelgroepen, zoals voorlezen of liedjes zingen met de ouderen of andere activiteiten zoals knutselen of spelletjes doen.

BSO Sluit aan bij thuis
Na school is het belangrijk dat kinderen zich, net als thuis kunnen ontspannen. “Ze hebben bij ons echt vrije tijd. Dat kan een boekje lezen zijn of even lekker uitrusten. We bieden ook activiteiten aan, maar niks is verplicht. Tijdens de schoolvakanties staat er wel wat meer op het programma en organiseren we uitjes. Ook kunnen we dan van het schoolplein hiernaast gebruik maken, de oudere kinderen kunnen zelf lekker buitenspelen.”

Gezond eten
Bij het Montessorihuis wordt goed voor jouw kind gezorgd, gezond eten hoort daarbij. “Daar zijn we volop mee bezig. Kinderen krijgen een groentesnack, crackertje, fruit, thee en water. We bieden zoveel mogelijk suikerloos aan. Als ouders het willen, kunnen ze ook hun eigen eten meegeven, bijvoorbeeld om aan het eind van de dag een warme maaltijd aan te kunnen bieden.

Werken bij