Montessori visie op de BSO

In deze periode veranderen de behoeften van het kind. Ze willen zich nu aansluiten bij anderen, en gezamenlijke activiteiten ondernemen. Hun belangstelling voor waarden, normen en regels is groot.

Net als bij het kinderdagverblijf hebben we op de BSO een verticale groep, van kinderen van 4 tot 12 jaar. We hebben de ruimte in verschillende hoeken ingedeeld om zoveel mogelijk tegemoet te treden aan elke leeftijdsfase en behoefte van elk kind. Zo hebben we de hoek met de keuken en keukentafel. Hieraan wordt gegeten, maar hier doen we ook bak- en kookactiviteiten. We hebben ook materialen waarbij de oefeningen van het dagelijks leven worden gedaan, zoals ramen wassen, pop in bad doen, vegen, zeep maken etc.

Daarnaast hebben we een rusthoek, bouwhoek en kosmische hoek. In de open kasten staan verschillende materialen, zoals constructie, creatief en Montessori materiaal.

Kinderen hebben bij ons een grote mate van keuzevrijheid en mogen grotendeels zelf kiezen voor de materialen en hoeken waarmee of waarin ze willen werken en met wie ze willen spelen. Wij bieden activiteiten aan, maar kinderen kiezen zelf of ze hier aan mee willen doen, of dat ze zelfstandig gaan spelen. Er is veel ruimte voor eigen ideeën en inbreng van de kinderen.