Montessorihuisbanner
3 maanden tot 1 jaar
3 maanden tot 1 jaar
3 maanden tot 1 jaar
van 1 jaar tot max. 2,5 jaar
van 2/2,5 jaar tot 4 jaar


Montessorivisie

Het Montessorihuis is een kinderopvang die gebaseerd is op de ideeën van Maria Montessori en haar visie op de ontwikkeling van jonge kinderen. Maria Montessori was een arts die in het begin van de 20e eeuw haar eigen methode heeft ontwikkeld, met wetenschappelijke resultaten

Ze kwam er achter dat kinderen van nature actief, nieuwsgierig en leergierig zijn. De drang naar zelfstandigheid is zijn sterkste drijfveer. Kinderen hebben uit zichzelf een sterke behoefte om alles zelf te willen doen, zich te ontwikkelen en om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Dat uit zich in een natuurlijke belangstelling van kinderen. Deze ontwikkeling komt tot zijn recht in wisselwerking met de omgeving, die voorbereide omgeving wordt genoemd.

De onderwerpen van die spontane belangstelling verschillen per kind en veranderen met verloop van een aantal fasen waarbinnen individuele verschillen zijn waar te nemen. Dit wordt door Montessori aangeduid als de “gevoelige periode” . Als het kind zich in zo’n periode bevindt, is het in staat op dat moment een aspect zeer intensief te ontwikkelen.

Onze visie en werkwijze kan ook worden uitgedrukt als behoeftegerichte opvoeding. Een behoefte wil niet zeggen dat een kind overal zijn zin in krijgt. Voorbeelden van behoeften zijn: behoefte aan aandacht, behoefte om fysiek te bewegen, behoefte om verstandelijk uitgedaagd te worden, behoefte aan betekenisvolle activiteiten, behoefte aan rust, behoefte om zich creatief uit te leven, etc. Er zijn diverse manieren om met kinderen om te gaan: kinderen opvangen, oppassen op kinderen en kinderen (mede) opvoeden. Wij richten ons op het laatste aspect en dit gebeurt respectvol met veel eigenheid en ruimte voor het unieke kind.

Meer over onze visie kunt u lezen in het pedagogisch beleidsplan.

Montessorihuis_1Medium
Montessorihuis_5Medium
Montessorihuis_2Medium
previous arrow
next arrow
Montessorihuis_1Medium
Montessorihuis_5Medium
Montessorihuis_2Medium
previous arrow
next arrow