Eigen bijdrage kinderopvang terug
25 maart 2020
Montessorihuis Sluitingsdagen 2021
23 november 2020

Marieke: ‘Het een-op-een moment, daar doe je het voor!’

Marieke Hendriks (24) wist van jongs af aan dat zij met jongeren of kinderen wil werken. “Die puurheid en oprechtheid van een kind, dat is toch prachtig?”, stelt de enthousiaste begeleidster. Ze werkt op een kleinschalige kinderopvang in Arnhem, middenin het centrum. Marieke: “Door de kleinschaligheid heb je veel een-op-een momenten met de kinderen, dat is erg waardevol!” 

Haar hele leven heeft Marieke in Ede gewoond, maar voor haar werk kwam ze naar Arnhem. “Een vriend tipte mij deze vacature en het sprak mij direct aan vanwege de kleinschaligheid en de locatie. Uiteindelijk ben ik hier ook gaan wonen, die drempel was ook niet zo hoog, veel vrienden woonde hier. En Arnhem is ook gewoon een ontzettend gezellige stad!”

Op ontdekkingsreis

Ook de Montessori visie sprak Marieke erg aan. “Voordat ik hier kwam werken, wist ik hier nog niet zo veel vanaf. Ik begon me hierover in te lezen en kon mij er helemaal in vinden.” Wat houdt Montessori dan precies in? “De nieuwsgierigheid van het kind wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. We gaan dus in op de behoefte van het kind. Een kind kan vaak meer dan je denkt, dat komt door onze natuurlijke nieuwsgierigheid. Als je het kind ruimte geeft om zelf te ontdekken dan zal het ook ook sneller weer op een nieuwe ontdekkingsreis gaan. Want hoe meer je uitprobeert, hoe meer je leert en des te sneller je ontwikkelt”, legt Marieke uit.

Stimuleren

Dat kan op verschillende manieren. “Bijvoorbeeld door het kind aan te moedigen om zelf dingen op te pakken. Of zelf eten klaar te laten maken. We nemen het kind als het ware mee in de volwassen wereld. Niet volledig natuurlijk, in de mate waarin een kind het zelf prettig vindt. Een kind geeft zelf vaak wel aan waar het aan toe is.”

Dat schept een band

Marieke vertelt vol enthousiasme over haar werk. Wat maakt het werk bij Kinderopvang Montessorihuis Arnhem zo leuk? “We zijn een kleine groep, dat is allereerst erg fijn. Hierdoor leer je een kind persoonlijk kennen en dat schept een band. Je maakt ook hun ontwikkeling van dichtbij mee, het is erg mooi en speciaal om dit van dichtbij mee te maken”, zegt Marieke. En er is nog iets bijzonders.“We hebben één groep die bestaat uit kinderen van nul tot vier jaar, dat is de groep kinderen waarmee ik werk. Daarnaast is er nog één groep met kinderen van vier tot twaalf jaar. Beide groepen bestaan uit ongeveer twaalf kinderen, waardoor je veel persoonlijke aandacht kunt geven.” Daarna benadrukt ze nog even: “Warme, liefdevolle aandacht is erg belangrijk voor een kind!”

Niet stilgezeten

We blikken ook even terug, want tijdens de tijdelijke sluiting vanwege corona hebben Marieke en haar collega’s niet stilgezeten. “We hebben nagedacht over de inrichting van de groep, gezocht naar nieuwe werkjes voor de kinderen en gekeken naar nieuwe methoden en technieken om de kinderen te stimuleren. Oftewel: we kwamen aan de dingen toe die soms even blijven liggen.”

Blij om je weer te zien

Toch was ze blij toen ze weer aan het werk mocht. “De kinderen waren mij gelukkig niet vergeten, na twee maanden thuiszitten. Ze herkenden mij nog en waren blij om me weer te zien. Dit ontroerde mij”, vertelt Marieke.

Kinderopvang Montessori bestaat nu twee jaar en ze groeien. “Mensen zijn tevreden en dit positieve bericht verspreidt zich van mond tot mond door de stad.” Kortom: ze groeien. “We kunnen dan ook nog wel wat hulp gebruiken en hebben een vacature open staan”, laat Marieke weten.

Wil jij net zo onmisbaar en geliefd worden als Marieke? Bekijk onze laatste vacature en kom werken in de kinderopvang.

Werken bij