Naar de kinderopvang
27 mei 2021
Voorbereiden op de basisschool
18 november 2021

Een dag op avontuur bij Montessorihuis

Het is belangrijk dat kinderen buiten zijn. Op ons kinderdagverblijf gaan de kids dagelijks naar buiten en krijgen veel vrije speeltijd. Wat ze nog meer doen op onze  opvang? Dat lees je in dit artikel.

In de binnenstad, tegenover het gemeentehuis en naast het politiebureau daar vind je ons kinderdagverblijf. Centraler gelegen kan haast niet. Er zijn meer dingen die deze opvang anders maken, zo vertelt hoofdbegeleidster Melissa van Meegen: “We zijn kleinschalig. Daardoor hebben we een kleine groep met vaste lijnen.” Fijn voor het kind en fijn voor de ouder.

Inspelen op de behoeften van het kind

Wij zijn een kinderopvang die de montessorivisie volgen. “Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en vinden het hartstikke leuk om bij huishoudelijke taken te helpen. Wij leren kinderen daarom om elkaar en volwassenen te helpen en mee te doen met huishoudelijke activiteiten. Zo stimuleer je dat een kind zelfstandig wordt.

Maar we doen dit alleen als het kind dit leuk vindt. Als een kind iets niet wil, dan pushen we niet. Het moet vanuit het kind komen, dit noemt men intrinsieke motivatie”, legt Melissa uit. Door deze benadering stimuleren kinderen elkaar onderling ook. “Soms is een kindje er nog niet aan toe, maar dan zien ze het een ander doen en willen het tóch zelf proberen.”

Vroeg uit de veren

“De kinderen komen tussen half acht en negen binnen. Ze krijgen tijd om iets te doen waar ze zin in hebben: een boekje lezen, tekenen of met de poppen spelen. Als het warm weer wordt spelen we ’s ochtends buiten, omdat het in de middag te warm is.”

Van al het spelen krijg je natuurlijk honger en dorst. “Daarom gaan we rond negen uur met zijn allen opruimen en fruit eten. Kinderen kunnen zelf kiezen welk fruit ze willen. De oudere kinderen die kunnen snijden mogen het fruit in stukken snijden. De jongere kinderen die nog niet met een mes overweg kunnen mogen het fruit zelf in een bakje scheppen. Als dorstlesser wordt er water gedronken”, vertelt Melissa.

Samen ontdekken in de kring

Na het eten wordt gezamenlijk opgeruimd. Melissa: “We vragen welke kinderen willen helpen met opruimen, zij mogen helpen. Daarna is het tijd om de handen te wassen en naar de wc te gaan. Als dit gedaan is, mag iedereen weer even lekker vrij spelen. Vervolgens houden we een kringmoment. In deze kring doen we steeds iets anders; zo hadden we laatst het project drijven en zinken. Kinderen mochten een voorwerp pakken, in het water stoppen en ontdekken wat er gebeurt.

“Rond half twaalf gaan we samen de tafel dekken. Alleen de peuters krijgen een eigen mes, ook heeft elk belegsoort een eigen mes. Wij proberen zo hygiënisch mogelijk te werken. Ze mogen zelf kiezen wat ze op brood willen. Maar we fluisteren ze vaak wel in het oor dat het verstandiger is om eerst voor iets hartigs te kiezen.”

In de middag

Daarna gaan de kinderen een dutje doen. “Na de lunch gaan de meesten slapen. De meeste kinderen slapen ongeveer twee uur. Rond 15.00 uur kleden we ons weer aan, daarna gaan we groenten snacken (komkommer, tomaat, paprika).” Als de magen weer gevuld zijn worden de stembanden gesmeerd. Melissa vertelt dat ze overal wel een liedje voor hebben bedacht.

Vervolgens krijgen de kinderen weer een vrij speelmoment. “Rond half vijf is het laatste eetmoment. De kinderen kunnen tot maximaal half zeven bij ons blijven. Diegenen eten nog iets, meestal vanuit huis meegenomen. Toch komen de meeste ouders hun kind rond vijf uur weer ophalen”, aldus Melissa.

Interesse?

Ben jij benieuwd hoe het is op onze locatie in hartje centrum Arnhem? Neem dan contact op met Melissa en zij laat je graag onze locatie zien. Het aanvragen van een rondleiding of aanmelden voor ons kinderdagverblijf kan direct via onze website.

 

 

 

Werken bij