Een dag op avontuur bij Montessorihuis
5 augustus 2021
De eerste Montessorihuis baby vertrekt naar de basisschool
30 november 2021

Voorbereiden op de basisschool

Wat gaat de tijd snel, je peuter gaat bijna naar de basisschool. Dat is niet alleen spannend voor je peuter, maar ook enorm spannend voor jou. Hoe zorg je ervoor dat je peuter klaar is voor de basisschool? Wij hebben de belangrijkste zaken even op een rij gezet.

Basisschool

Natuurlijk is de keuze voor een basisschool een hele belangrijke. Je peuter spendeert hier namelijk zijn/haar 8 belangrijkste levensjaren. Dus voordat je peuter naar de basisschool kan moet je wel een keuze hebben gemaakt.

Om een juiste basisschool te kiezen adviseren wij altijd om een bezoek te brengen aan de basisscholen die je aanspreken. Scholen organiseren vaak open dagen of je kunt eenvoudig een afspraak maken voor een rondleiding. Het gaat tenslotte om de toekomst van je kind, als je peuter zich bij de rondleiding al niet prettig voelt op de school moet dat een teken zijn om verder te kijken.

Om een juiste keuze te maken kun je ook informeren bij andere ouders, en vraag hen ook waarom zij een voorkeur hebben voor een bepaalde school. Maar wacht vaak niet te lang want het kan voorkomen dat ook scholen gebruik maken van wachtlijsten.

Wennen

Om de spanning voor de overstap naar school weg te nemen bieden veel scholen de mogelijkheid om je peuter te laten wennen. Deze zogenaamde “wendagen” biedt je kind de mogelijkheid om eens een middag mee te draaien in een klas om de andere kinderen juf of meester beter te leren kennen.

Sommige scholen bieden de mogelijkheid om als ouder daarbij aanwezig te zijn. In de praktijk is wel gebleken dat kinderen sneller hun weg vinden als papa en mama niet in de buurt zijn.

Voorbereiding

Je kind voorbereiden op school is goed om te doen, maar overdrijf het niet. Daarmee maak je het te groot en kan je kind er juist tegenop gaan zien. Houd het dus vooral leuk en luchtig.

Kinderen zullen zich niet goed kunnen voorstellen wat school is of inhoudt. Je kunt dit duidelijker maken door bijvoorbeeld eens langs school te fietsen of boeken te lezen waarin kinderen naar school gaan.

Ook de zelfstandigheid zal voor kinderen anders zijn. Op het kinderdagverblijf zijn ze vaak gewend aan de persoonlijke aandacht van de leidsters. Op de basisschool zal dit anders zijn, de meesters en juffen hebben voornamelijk grote groepen om in de gaten te houden.

Checklist basisschool

Naast de mentale voorbereiding spelen ook praktische zaken een rol. De checklist met praktische eisen waaraan je kind moet voldoen voordat hij naar school kan:

  • Kan je kind zichzelf aan- en uitkleden?
  • Is je kind zindelijk?
  • Is je kind klaar met het middagslaapje?
  • Kan je kind zonder zijn lievelingsknuffel?

Is je kind nog niet zover? Dan kun je voorafgaand aan het schooljaar nog goed oefenen, het zal je verbazen hoe snel kinderen dit zullen oppakken. Mocht het niet tijdig lukken zal er altijd wel iets te regelen zijn met de meester of juf.

Buitenschoolse opvang

Maakte je als werkende ouder al gebruik van ons kinderdagverblijf. Dan gaat er nu wel het één en ander veranderen. Houdt er namelijk rekening mee dat de scholen al om drie klaar zijn. Omdat dit in veel gevallen niet aansluiten op je werkrooster, kun je gebruik maken van onze Buitenschoolse opvang.

De Buitenschoolse opvang vangt kinderen van 4 tot 12 jaar buiten schooltijden op. Je kunt kiezen voor voor-, na- of tussentijdse opvang. Onze collega’s zorgen ervoor dat je kind wordt opgehaald van en/of gebracht word naar school.

 

Werken bij